01. ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ... ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ! 23-27 Μαρτιου



Καλημέρα σε όλους!




Η επιδημία του κορονοϊού, θα μας κρατήσει αρκετό χρόνο μακριά από το σχολείο. Στο μάθημα της μουσικής οι δραστηριότητες είναι κυρίως ομαδικές και ζωντανές, οπότε θα δυσκολευτούμε λίγο με αυτήν την αλλαγή! Μοιάζουμε ο καθένας σαν μια βαρκούλα που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στον ωκεανό του διαδικτύου!  

Το υπουργείο πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε τις πλατφόρμες μαθημάτων του σχολικού δικτύου για να κάνουμε μαθήματα από απόσταση. Επειδή όμως αυτόν τον καιρό πολύς κόσμος τις χρησιμοποιεί και συχνά  κολλάνε, προτείνω να ξεκινήσουμε την επικοινωνία μας από αυτό το blog που μπορείτε -ελπίζω- να δείτε όλοι. Σε κάθε ανάρτηση θα σας προτείνω κάτι: μια εφαρμογή, κάποιο βίντεο, ένα παιχνίδι ή μάθημα από το υλικό που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Παιδείας και πολλά άλλα. Κάθε βδομάδα θα κάνω μία ανάρτηση σε σχέση με το μάθημα της μουσικής. Στην ανάρτηση αυτή θα προτείνω δραστηριότητες για την κάθε τάξη. Ανάλογα με την τάξη σας, θα ανοίγετε τους αντίστοιχους συνδέσμους και θα βλέπετε το υλικό. Κάποιες προτάσεις μπορεί να είναι κοινές για πολλές τάξεις.

Θα ξεκινήσουμε με απλά πράγματα, τα οποία σας καλώ να δοκιμάσετε. Όσο βλέπω ότι τα καταφέρνετε (έχετε ικανοποιητική σύνδεση στο ίντερνετ, ανοίγουν τα αρχεία και οι σύνδεσμοι που σας στέλνω, μπορείτε να παίξετε με τις εφαρμογές που θα σας προτείνω), θα έχω και περισσότερες ιδέες!


Για αρχή θα σας προτείνω την ΕΜΜΕΛΕΙΑ, ένα λογισμικό που δημιούργησε του Υπουργείο Παιδείας για το μάθημα της μουσικής. Με αρκετές τάξεις το έχουμε ήδη δει στο μάθημα. Οι γονείς των μικρότερων παιδιών (ιδιαίτερα της Α΄και της Β΄τάξης) ας βοηθήσουν τα παιδιά τους να περιηγηθούν στο λογισμικό και να παίξουν τα παιχνίδια. Τα μεγαλύτερα αδέλφια μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν. 


Σε μια πρόσφατη ανάρτηση που έκανα θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την ΕΜΜΕΛΕΙΑ και το τι περιέχει.

Δραστηριότητα:

Ανοίξτε την ΕΜΜΕΛΕΙΑ και παίξτε το πρώτο παιχνίδι που υπάρχει στο σπιτάκι που ονομάζεται ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. Με αυτά τα παιχνίδια θα εξασκηθείτε στο να αναγνωρίζετε ήχους του περιβάλλοντος και ήχους μουσικών οργάνων.



-          Η Α΄& Β΄ τάξη ας παίξει το 1ο παιχνίδι στο επίπεδο Α  (πριν παίξετε το παιχνίδι, ακούστε όλους τους ήχους περιβάλλοντος, γιατί αυτούς τους ήχους χρησιμοποιούν τα  παιχνίδια)

-          Η Γ΄& Δ΄ τάξη ας παίξει το 1ο παιχνίδι στο επίπεδο Β

-          Η Ε΄& ΣΤ΄ τάξη ας παίξει το 1ο παιχνίδι στο επίπεδο Γ

Εννοείται ότι αν θέλετε, μπορείτε να παίξετε περισσότερα παιχνίδια!



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Ως διαχειρίστρια του blog μπορώ να δω πόσοι άνοιξαν αυτήν την ανάρτηση, όπως και την ανάρτηση που περιγράφει την ΕΜΜΕΛΕΙΑ. Στο κάτω μέρος της ανάρτησης, υπάρχει χώρος για σχόλια. Εκεί μπορείτε να μου γράψετε το όνομά σας (οι μαθητές) και αν μπορέσατε να παίξετε τα παιχνίδια. Σιγά σιγά θα σας στείλω και δραστηριότητες στις οποίες θα μπορείτε να ανεβάζετε και δικό σας υλικό.  

Καλή αρχή και να προσέχετε!

Χρυσή Παρπαρά


Comments

Popular Posts