α) η δομή του αυτιού (εξωτερικό-μεσαίο-εσωτερικό τμήμα) και
β) η μηχανική ενέργεια (ηχητικό κύμα) μετατρέπεται σε ηλεκτρική μέσα στον κοχλία και με ηλεκτρικά σήματα φτάνει στον εγκέφαλο ο οποίος αναγνωρίζει τον ήχο.
1β. Ένα πιο αναλυτικό βίντεο για το ίδιο θέμα.
1γ. Στο παρακάτω σύντομο βίντεο βλέπουμε όλη τη διαδρομή του ήχου από την πηγή του ως τον εγκέφαλο του ανθρώπου:
1δ. Ένα παιχνίδι που δείχνει πώς μεταδίδονται τα ηχητικά κύματα:
Στο βιβλίο της Ε΄ τάξης υπάρχει αναφορά στην ηχώ και προτείνεται ένα κείμενο του Ροντάρι που μιλά για την Ηχώ και τα λάθη της.
- ένα σύντομο βίντεο που εξηγεί το φαινόμενο:
- ένα πιο αναλυτικό βίντεο:
Στο παρακάτω βιντεάκι δίνω οδηγίες για το πώς να βάλετε υπότιτλους στα βίντεο του Youtube. Σε πολλά βίντεο μπορούμε να επιλέξουμε μόνο την αυτόματη μετάφραση, οπότε πρέπει να περιμένουμε κάποια λάθη.
με την οποία μπορείτε να ηχογραφήσετε τη φωνή σας. Εναλλακτικά μπορείτε να ηχογραφήσετε τη φωνή σας με το κινητό σας.
4. Ο Ήχος και οι ιδιότητές του
Ας δούμε ένα πολύ ωραίο βιβλίο με πληροφορίες για τον ήχο, τα χαρακτηριστικά του και την ψηφιακή επεξεργασία του ήχου από τον συνάδελφο Σταύρο Κατηρτζόγλου:
Το βιβλίο παρουσιάζει αναλυτικά πολλά επιστημονικά θέματα, στα οποία δεν χρειάζεται να επιμείνουμε αν δεν μας ενδιαφέρουν ειδικά. Ας δούμε όσα παρουσιάσαμε στο μάθημα:
- Στο 1ο κεφάλαιο του βιβλίου υπάρχουν πληροφορίες, εικόνες και παραδείγματα για τις ιδιότητες του ήχου, τις οποίες μπορούμε να δούμε και ν' ακούσουμε.
- Στο 3ο κεφάλαιο του βιβλίου υπάρχουν πληροφορίες για τη δωρεάν εφαρμογή Audacity με την οποία μπορούμε να εισάγουμε και να επεξεργαστούμε ήχους.
Βλέπω το ηχητικό κύμα μιας ηχογράφησης. Είτε ηχογραφώ κάποιον ήχο είτε επιλέγω από τους έτοιμους ήχους της εφαρμογής.
Για να ηχογραφήσουμε τη φωνή μας και να την επεξεργαστούμε ψηφιακά όπως μας ζητά το 2ο κεφάλαιο του βιβλίου μουσικής της ΣΤ΄ Δημοτικού έχουμε τις εξής επιλογές:
1. Να ηχογραφήσουμε τη φωνή μας
α) με κάποιο πρόγραμμα σε υπολογιστή στον οποίο έχουμε συνδέσει μικρόφωνο (όπως την εφαρμογή Online Voice Recorder, το Audacity) ή
β) με το κινητό μας.
2. Να δούμε το ηχητικό κύμα της φωνής μας
α) στην εφαρμογή του Φωτόδεντρου ή
β) στο Audacity.
3. Εάν η εφαρμογή μας ζητάει κάποιο τύπο αρχείου ήχου διαφορετικό από αυτό που έχουμε, μπορούμε να μετατρέψουμε το ηχητικό μας αρχείο σε άλλη μορφή online. Γράφουμε "convert ... to ... online" και χρησιμοποιούμε μια από τις εφαρμογές που προτείνονται.
Comments
Post a Comment